5 λόγοι για τους οποίους τα παιδιά πρέπει να φορούν γυαλιά ηλίου

Tο να φοράμε γυαλιά ηλίου γίνεται ολοένα και πιο απαραίτητο και αυτό είναι για καλό, γιατί τα γυαλιά έχουν μια ανυπολόγιστης αξίας προστατευτική λειτουργία έναντι της UV ακτινοβολίας. Προστατεύουν τα μάτια μας από σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις και αποτελούν την καλύτερη προστασία από τις επιβλαβείς ηλιακές ακτίνες. Αυτό ισχύει για ενήλικες και παιδιά, όλες τις εποχές του χρόνου!   Ο πραγματικός λόγος για τον οποίο τα παιδιά πρέπει να φορούν γυαλιά ηλίου είναι για να προστατεύονται από την υπεριώδη ακτινοβολία και όχι η μόδα. Πολλές φορές παρατηρούμε πως οι ενήλικες φορούν σχεδόν πάντα γυαλιά ηλίου, ενώ τα παιδιά τους όχι. Όπως προστατεύουμε το σώμα του παιδιού από τον ήλιο με ρούχα ή αντηλιακό, με τον ίδιο τρόπο πρέπει να φροντίζουμε και για την υγεία των ματιών τους.  1) Τα γυαλιά ηλίου προστατεύουν τα μάτια από την ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία (UVR) Όλοι έχετε ακούσει για τις αρνητικές επιπτώσεις των UV ακτίνων. Υπάρχουν τρία είδη UV ακτίνων και μόνο δύο φτάνουν στη Γη. Οι ακτίνες UVC απορροφώνται από την ατμόσφαιρα της Γης, ωστόσο παρακάτω εξηγούμε γιατί οι ακτίνες UVA και UVB που περνούν, είναι τόσο επικίνδυνες. Επιβλαβείς επιπτώσεις των UVA ακτίνων

  • Οι ακτίνες UVA προκαλούν γήρανση του δέρματος, συρρίκνωση και συμβάλλουν στους όγκους του δέρματος. 
  • Οι ακτίνες UVB προκαλούν ηλιακά εγκαύματα, καταρράκτη και  έχουν αρνητικό αποτέλεσμα στο ανοσοποιητικό σύστημα. 

2) Τα γυαλιά ηλίου προστατεύουν από τη σκόνη Τα γυαλιά ηλίου βοηθούν στο να παραμείνουν μακριά από τα μάτια των παιδιών σας, η σκόνη, η γύρη ή ακόμα και οι διάφορες ακαθαρσίες που υπάρχουν στο περιβάλλον. Ειδικά σε σκονισμένα περιβάλλοντα όπως η παιδική χαρά ή η παραλία.  3) Τα γυαλιά ηλίου προστατεύουν από την καταπόνηση των ματιών Εάν το παιδί σας δεν φοράει γυαλιά στον ήλιο, μπορεί να αρχίσει να νιώθει κούραση στα μάτια του σαν αποτέλεσμα της υπερβολικής φωτεινότητας. Αυτό προκαλεί ένταση γύρω από τα μάτια και το μέτωπο και οδηγεί σε καταπόνηση των ματιών και πονοκεφάλους. 4) Τα γυαλιά ηλίου προστατεύουν τα μάτια του παιδιού σας από νεαρή ηλικία Γνωρίζατε ότι το 80% της έκθεσης μας στην υπεριώδη ακτινοβολία συμβαίνει όταν είμαστε παιδιά, παίζοντας έξω; Το πρόβλημα φυσικά συσσωρεύεται καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μας και γι’ αυτό είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε από νωρίς να προστατεύουμε τα μάτια μας.  5) Το να φορούν γυαλιά ηλίου μπορεί να γίνει μια καλή συνήθεια για το παιδί σας Σαν γονείς, δίνουμε συνεχώς στο παιδί μας συμβουλές που αφορούν τον τρόπο που πράττουν και τον τρόπο που σκέφτονται. Γιατί λοιπόν να μην διδάξετε στο παιδί σας την καλή συνήθεια να φοράει γυαλιά ηλίου; Άλλωστε, όσο πιο μικρό είναι ένα παιδί όταν αποκτά μία συνήθεια, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να την διατηρήσει και όσο μεγαλώνει!

 Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των καλών παιδικών γυαλιών ηλίου; Όπως και για τους ενήλικες, τα παιδικά γυαλιά ηλίου, πρέπει να παρέχουν:

  • 100% UVA/UVB προστασία
  • Υψηλής ποιότητας ανθεκτικό σκελετό
  • Άνετη εφαρμογή

Η πιο συχνή ερώτηση που κάνουν οι γονείς για τα παιδικά γυαλιά ηλίου: «Πρέπει το παιδί μου να φορέσει γυαλιά ηλίου;» Η απάντηση είναι ναι!  Όταν βγαίνετε έξω και αισθάνεστε την ανάγκη να προστατεύσετε τα μάτια σας φορώντας γυαλιά ηλίου, το παιδί σας σίγουρα θα έχει την ίδια ανάγκη. Τα παιδιά δεν θα σας αναφέρουν ότι θέλουν γυαλιά ηλίου, αλλά θα παρατηρήσετε να κλείνουν τα μάτια τους λόγω του δυνατού φωτός, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση αυτών και πονοκεφάλους. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.