Πώς να καθαρίσεις γυαλιά ηλίου και οράσεως

Ο καθημερινός καθαρισμός των γυαλιών σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα διατηρείτε σε καλή κατάσταση και να αποτρέψετε τις γρατσουνιές των φακών και άλλες βλάβες.

Αλλά υπάρχει ένας σωστός τρόπος (και πολλοί λανθασμένοι τρόποι) για να καθαρίσεις σωστά τα γυαλιά ηλίου ή τα γυαλιά οράσεως.

Πώς να καθαρίσετε τα γυαλιά σας

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να καθαρίσετε τους φακούς και τα πλαίσια των γυαλιών σας χωρίς κίνδυνο γρατσουνίσματος των φακών ή πρόκλησης άλλων ζημιών.

1. Πλύνετε και στεγνώστε καλά τα χέρια σας

Πριν καθαρίσετε τα γυαλιά σας, βεβαιωθείτε ότι τα χέρια σας είναι απαλλαγμένα από βρωμιές, λιπαρές ουσίες και οτιδήποτε άλλο μπορεί να μεταφερθεί στους φακούς σας. Χρησιμοποιήστε σαπούνι χωρίς λοσιόν ή υγρό πλυσίματος πιάτων και καθαρή πετσέτα χωρίς χνούδι για να καθαρίσετε και να στεγνώσετε τα χέρια σας.

2. Ξεπλύνετε τα γυαλιά σας κάτω από μια απαλή ροή χλιαρού νερού βρύσης

Αυτό θα αφαιρέσει τη σκόνη και άλλες βρωμιές χωρίς κίνδυνο να ξύσετε τους φακούς. Αποφύγετε το ζεστό νερό, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε ορισμένες επενδύσεις φακών γυαλιών.

3. Βάλτε μια μικρή σταγόνα υγρού πλυσίματος πιάτων χωρίς λοσιόν σε κάθε φακό

Τα περισσότερα υγρά πλύσης πιάτων είναι πολύ συμπυκνωμένα, οπότε χρησιμοποιήστε μόνο μια μικρή ποσότητα. Εναλλακτικά, εφαρμόστε μια σταγόνα ή δύο σταγόνες στα δάχτυλά σας.

4. Τρίψτε απαλά και τις δύο πλευρές των φακών και όλα τα μέρη του πλαισίου για λίγα δευτερόλεπτα

Βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των στηριγμάτων για την μύτη και τα άκρα στηρίζουν τα γυαλιά στ’ αυτιά σας. Επίσης, καθαρίστε την περιοχή όπου το άκρο των φακών συναντά το σκελετό. Εκεί συσσωρεύεται συχνά σκόνη, βρωμιές συντρίμμια και δερματικά έλαια.

5. Ξεπλύνετε καλά τις δύο πλευρές των φακών και τον σκελετό των γυαλιών

Εάν δεν αφαιρέσετε όλα τα ίχνη σαπουνιού, οι φακοί θα λερωθούν όταν τους στεγνώσετε.

6. Ανακινήστε απαλά τα γυαλιά για να απομακρύνετε το μεγαλύτερο μέρος του νερού από τους φακούς

Ελέγξτε προσεκτικά τους φακούς για να βεβαιωθείτε ότι είναι καθαροί.

7. Στεγνώστε προσεκτικά τους φακούς και το πλαίσιο με μια καθαρή πετσέτα χωρίς χνούδι

Χρησιμοποιήστε μια πετσέτα που δεν έχει πλυθεί με μαλακτικό υφάσματος, επειδή αυτή η ουσία μπορεί να λερώσει τους φακούς. Μια βαμβακερή πετσέτα που χρησιμοποιείτε για τον καθαρισμό των γυάλινων σκευών είναι μια καλή επιλογή. Βεβαιωθείτε ότι η πετσέτα είναι απόλυτα καθαρή. Βρωμιές και σκουπιδάκια που παγιδεύονται στις ίνες μιας πετσέτας μπορούν να γρατζουνίσουν τους φακούς σας.

8. Ελέγξτε ξανά τους φακούς

Εάν παραμείνουν σημάδια ή λεκέδες, αφαιρέστε τα με ένα καθαρό πανί μικροϊνών.

Καθαρισμός γυαλιών: Τι να ΜΗΝ κάνετε

  • ΜΗΝ χρησιμοποιείτε τη μπλούζα σας ή άλλο πανί για να καθαρίσετε τα γυαλιά σας, ειδικά όταν οι φακοί είναι στεγνοί. Αυτό μπορεί να χαράξει τους φακούς.
  • ΜΗΝ χρησιμοποιείτε σάλιο για να βρέξετε τους φακούς σας.
  • ΜΗΝ χρησιμοποιείτε οικιακά καθαριστικά για τζάμια για να καθαρίσετε τα γυαλιά σας. Αυτά τα προϊόντα έχουν συστατικά που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στους φακούς και τις επικαλύψεις των φακών, όπως αντιανακλαστική επίστρωση.
  • ΜΗΝ χρησιμοποιείτε χαρτοπετσέτες, χαρτομάντιλα ή χαρτί υγείας για να καθαρίσετε τους φακούς σας. Αυτά μπορεί να χαράξουν ή να λερώσουν τους φακούς σας ή να τους αφήσουν γεμάτους χνούδι.
  • ΜΗΝ προσπαθείτε να βγάλετε με το νύχι κάποιο σημάδια στους φακούς. Αυτό επιδεινώνει το πρόβλημα και τίποτα άλλο.

Καθαριστικά γυαλιών και πανάκια καθαρισμού

Διατίθενται στην αγορά καθαριστικά σπρέι γυαλιών. Αυτά μπορεί να είναι χρήσιμα αν ταξιδεύετε ή δεν έχετε σαπούνι πλυσίματος πιάτων και καθαρό νερό βρύσης.

Εάν δεν υπάρχει διαθέσιμο νερό βρύσης για να ξεπλύνετε τους φακούς σας πριν τα καθαρίσετε, χρησιμοποιήστε άφθονο καθαριστικό σπρέι γυαλιών για να ξεπλύνετε τη σκόνη και άλλες βρωμιές πριν σκουπίσετε τους φακούς.

Εάν οι φακοί σας έχουν αντιανακλαστική επίστρωση, βεβαιωθείτε ότι το καθαριστικό γυαλιών που επιλέγετε είναι εγκεκριμένο για χρήση σε αντιανακλαστικούς φακούς.

Όταν χρησιμοποιείτε μεμονωμένα συσκευασμένα, προ-υγραμένα μαντηλάκια μίας χρήσης φακού, ελέγξτε πρώτα τους φακούς για σκόνη ή βρωμιές.

Τα πανάκια καθαρισμού με μικροΐνες είναι μια εξαιρετική επιλογή για τον καθαρισμό των γυαλιών. Αυτά τα υφάσματα στεγνώνουν τους φακούς πολύ αποτελεσματικά και παγιδεύουν τα έλαια.

Αλλά επειδή παγιδεύουν τις βρωμιές τόσο αποτελεσματικά, φροντίστε να καθαρίζετε συχνά αυτά τα πανάκια. Πλύνετε με το χέρι το πανάκι, χρησιμοποιώντας υγρό πλυσίματος πιάτων χωρίς λοσιόν και καθαρό νερό. Αφήστε το πανάκι να στεγνώσει στον αέρα.

Πηγή: https://www.allaboutvision.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.