Θα βλάψετε τα μάτια σας αν δεν φοράτε γυαλιά ηλίου;

Οι ειδικοί λένε συνεχώς να βάζουμε αντηλιακό και να φοράμε καπέλο για να ελαχιστοποιήσουμε την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) για να μειώσουμε τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος και καρκίνου του δέρματος. Τα γυαλιά ηλίου μειώνουν περαιτέρω τον κίνδυνο βλάβης που σχετίζεται με την υπεριώδη ακτινοβολία, τόσο για τα μάτια όσο και για το δέρμα γύρω από τα μάτια.

Η σύντομη έκθεση ενός απροστάτευτου ματιού στις ακτίνες UV συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα. αλλά η παρατεταμένη ή έντονη έκθεση χωρίς προστασία των ματιών μπορεί να προκαλέσει μια πάθηση που ονομάζεται φωτοκερατίτιδα. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως ηλιακό έγκαυμα του κερατοειδούς, του μπροστινού μέρους του ματιού. Οι ακτίνες UV προκαλούν το θάνατο του εξώτατου στρώματος των κυττάρων του κερατοειδούς και ως αποτέλεσμα προκύπτει έντονος πόνος που επηρεάζει και τα δύο μάτια, ο οποίος αρχίζει 6 έως 12 ώρες μετά την έκθεση.

Η θεραπεία περιλαμβάνει από του στόματος παυσίπονα και αντιβιοτικές οφθαλμικές αλοιφές (για την πρόληψη της μόλυνσης του κατεστραμμένου κερατοειδούς) ενώ περιμένουμε να αναγεννηθούν τα κύτταρα του κερατοειδούς. Η διαδικασία διαρκεί 24 έως 72 ώρες και μπορείτε να αναμένετε πλήρη ανάρρωση χωρίς επιπλοκές από την φωτοκερατίτιδα.

Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα

Η επανειλημμένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία χωρίς επαρκή προστασία των ματιών μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη στα μάτια. Οι οφθαλμικές παθήσεις που σχετίζονται με τη χρόνια έκθεση στον ήλιο περιλαμβάνουν τα ακόλουθα.

Καταρράκτης. Ο συνήθως διαφανής φακός του ματιού θολώνει. Αυτό προκαλεί θολή όραση και τελικά τύφλωση εάν δεν αντιμετωπιστεί. Υπολογίζεται ότι έως και το 20% των περιπτώσεων καταρράκτη προκαλούνται ή επιδεινώνονται από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Η χρήση γυαλιών ηλίου παραμένει ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης του σχηματισμού καταρράκτη. Όταν προκαλεί προβλήματα όρασης, ο καταρράκτης απαιτεί χειρουργική επέμβαση.

Πτερύγιο. Πρόκειται για μια καλοήθη ανάπτυξη του ιστού του επιπεφυκότα στον κερατοειδή. Ο επιπεφυκότας είναι η διαφανής μεμβράνη που επικαλύπτει τον σκληρό χιτώνα (το λευκό μέρος του ματιού) και συνήθως δεν καλύπτει τον κερατοειδή. Η παρουσία πτερυγίου μπορεί να προκαλέσει χρόνιο ερεθισμό, ερυθρότητα και φλεγμονή. Τα πτερύγια αναπτύσσονται αργά σε μήνες και χρόνια και μπορούν να εμποδίσουν την όραση όταν μεγαλώνουν πάνω από την κόρη. Μπορεί επίσης να προκαλέσουν αστιγματισμό (ακατάλληλη καμπυλότητα του κερατοειδούς), που θολώνει την όραση. Η θεραπεία για τα ήπια πτερύγια που δεν επηρεάζει την όραση περιλαμβάνει λίπανση με τεχνητά δάκρυα. Αυτά που επηρεάζουν την όραση μπορεί να απαιτήσουν χειρουργική επέμβαση. Και πάλι, η χρόνια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία σε μη προστατευμένα μάτια είναι μια κύρια αιτία ανάπτυξης πτερυγίου.

Εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας. Αυτή είναι μια εκφυλιστική ασθένεια που επηρεάζει το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς (την ωχρά κηλίδα) που είναι υπεύθυνη για την κεντρική όραση. Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή βλάβη της όρασης. Η θεραπεία περιλαμβάνει ενέσεις φαρμάκων απευθείας στο μάτι και στοχεύει στον περιορισμό της εξέλιξης της νόσου. Δεν μπορεί να αναστραφεί η ζημιά που έχει ήδη συμβεί. Ενώ η σχέση μεταξύ της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία και της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας είναι λιγότερο σαφής από ό,τι με τον καταρράκτη ή το πτερύγιο, η ακτινοβολία μικρού μήκους κύματος και το μπλε φως (που είναι μέρος του ηλιακού φωτός) προκαλούν βλάβη στον αμφιβληστροειδή. Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης στο φως και της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Επομένως, η χρήση γυαλιών ηλίου είναι σημαντική για τον περιορισμό της υπερβολικής έκθεσης του αμφιβληστροειδούς στο ηλιακό φως.

Καρκίνος. Αν είναι λιγότερο συχνό, η χρόνια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία σχετίζεται με αυξημένα ποσοστά ορισμένων τύπων καρκίνου των ματιών. Αυτοί είναι: ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα του επιπεφυκότα, μελάνωμα εντός του οφθαλμού και καρκίνοι του δέρματος των βλεφάρων και γύρω από το μάτι όπου οι άνθρωποι δεν εφαρμόζουν τακτικά αντηλιακό. Η θεραπεία αυτών των καρκίνων μπορεί μερικές φορές να απαιτεί χειρουργική αφαίρεση ολόκληρου του ματιού.

Κλιματική σταγονοειδής κερατοπάθεια. Πρόκειται για μια σπάνια ασθένεια που προκαλείται από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία κατά την οποία ο κερατοειδής θολώνει, εμποδίζοντας την όραση και ενδεχομένως να απαιτείται μεταμόσχευση κερατοειδούς για την αποκατάσταση της όρασης.

Τι είδους γυαλιά ηλίου να φοράω;

Υπάρχει ένα πρότυπο για γυαλιά ηλίου, το οποίο ορίζει μια κατηγορία από μηδέν έως τέσσερα για κάθε ζευγάρι. Οι κατηγορίες μηδέν και ένα δεν είναι γυαλιά ηλίου και επομένως δεν θεωρούνται επαρκείς για προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Οι κατηγορίες δύο έως τέσσερις παρέχουν αποτελεσματική προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία αυξάνοντας τα επίπεδα μείωσης της αντανάκλασης του ήλιου, αν και την τέταρτη κατηγορία δεν πρέπει να φοράτε κατά την οδήγηση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η τιμή των γυαλιών ηλίου δεν είναι δείκτης αποτελεσματικότητας απέναντι στην προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Τα αποτελεσματικά γυαλιά πρέπει να εφαρμόζουν καλά για να ελαχιστοποιείται η ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας που μπορεί να φτάσει στο μάτι. Ορισμένοι φακοί επαφής περιέχουν επίσης φίλτρα UV. Ωστόσο, καθώς καλύπτουν μόνο τον κερατοειδή χιτώνα, δεν παρέχουν καμία προστασία από την ανάπτυξη πτερυγίου ή καρκίνου πάνω ή γύρω από το μάτι.

Τα γυαλιά ηλίου θα πρέπει να φοριούνται ανά πάσα στιγμή όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν ο δείκτης UV είναι 3 ή μεγαλύτερος, καθώς δεν υπάρχει καθορισμένο «ασφαλές επίπεδο» έκθεσης των ματιών στην υπεριώδη ακτινοβολία. Θα πρέπει επίσης να φοριούνται ανεξάρτητα από το αν έχει σύννεφα ή όχι, καθώς πάνω από το 90% των ακτίνων UV μπορούν να διεισδύσουν μέσα από τα σύννεφα. Οι ακτίνες UV αντανακλώνται επίσης από την άμμο, το νερό και το χιόνι. Η περίοδος αιχμής της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ. Η αναζήτηση σκιάς αυτές τις ώρες είναι προτιμότερη. Τα μάτια των παιδιών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην υπεριώδη ακτινοβολία, επομένως τα παιδιά θα πρέπει να ενθαρρύνονται να φορούν γυαλιά ηλίου μόλις αρχίσουν να τα ανέχονται.

Leave a Reply

Your email address will not be published.