Μάθετε τι είναι τα γυαλιά ηλίου polarized

Οι περισσότεροι άνθρωποι λατρεύουν τον ήλιο και τις φωτεινές ημέρες. Τότε που το περιβάλλον γύρω μας αλλάζει και μπορούμε να αντιληφθούμε εντονότερα τα χρώματα και τις λεπτομέρειες. Επιπλέον, η ηλιοφάνεια μπορεί να αλλάξει τη διάθεσή μας και να νιώσουμε πιο ζωντανοί και γεμάτοι κάθε μας ημέρα.

Για να απολαύσουμε όμως την ομορφιά του χώρου και του περιβάλλοντος γύρω μας, είναι αρκετά σημαντικό να μεριμνήσουμε για την προστασία των ματιών μας.

Καθώς το φως διαχέεται σε διάφορες κατευθύνσεις, μπορεί να έρθει σε επαφή με διάφορες επιφάνειες, είτε λείες είτε πιο ανώμαλες  και να δημιουργηθούν αντανακλάσεις. Ειδικά για τις πιο οριζόντιες και ομαλές, όπως σε κάποιο κινητό ή τζάμι, η αντανάκλαση μπορεί να είναι πιο έντονη, να μειώσει την ορατότητα και οδηγήσει στην πρόκληση πονοκεφάλου.

Για αυτό δημιουργήθηκαν τα μοντέρνα γυαλιά ηλίου με πολωτικούς φακούς, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην επίλυση του προβλήματος.

 

Πώς λειτουργούν δηλαδή οι πολωτικοί φακοί στα γυαλιά;

 Οι αντανακλώμενες ακτίνες του φωτός μπορούν να φτάσουν στα μάτια από οποιαδήποτε κατεύθυνση, γεγονός που μπορεί να δυσχεράνει την ορατότητά μας. Χάρη στο ειδικό φίλτρο που διαθέτουν οι πολωτικοί φακοί, οι ακτίνες που θα φτάσουν από αντανάκλαση σε λείες επιφάνειες, όπως οι καθρέφτες ή το ταμπλό του αυτοκινήτου, θα περιοριστούν.

Ο ειδικός σχεδιασμός των πολωτικών φακών μπλοκάρει τις οριζόντιες ακτίνες του φωτός που θα έφταναν κανονικά στα μάτια μας, ενώ αφήνει να περάσουν μόνο οι κάθετες ακτίνες. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται μια βελτιωμένη και καθαρότερη εικόνα σε σχέση με την προσπάθεια θέασης ενός χώρου χωρίς polarized γυαλιά ηλίου.

Σε ποιες περιπτώσεις προτείνονται τα polarized γυαλιά ηλίου;

Τα γυαλιά ηλίου με polarized φακούς είναι ιδανικά για οποιονδήποτε θέλει μεγαλύτερη προστασία στους οφθαλμούς και χρήση ανεξαρτήτως συνθηκών. Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπου υπάρχει αυξημένη και έντονη αντανάκλαση του φωτός, όπως σε χιονισμένα τοπία, το καλοκαίρι στην παραλία αλλά και κατά τη διάρκεια της οδήγησης, οι πολωτικοί φακοί κρίνονται απαραίτητοι. Ειδικά η οδήγηση, χάρη στη σύστασή τους, γίνεται πιο εύκολη και ξεκούραστη, εξαφανίζοντας τις πιθανότητες ατυχήματος λόγω περιορισμένου οπτικού πεδίου.

Υπάρχουν πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τα συμβατικά γυαλιά ηλίου;

Εάν αποφασίσεις ότι η αγορά γυαλιών πολαριζέ φακών ηλίου σου ταιριάζει, δε θα απογοητευτείς. Αντιθέτως, μπορείς να βρεις αρκετά σχέδια και χρώματα να επιλέξεις, ενώ μπορείς να απολαύσεις διάφορα πλεονεκτήματα αυτών, καθώς:

  1. Περιορίζουν τα συμπτώματα οπτικής κόπωσης 

Μέσω της χρήσης των polarized φακών, μειώνεται η εμφάνιση ενοχλητικών συμπτωμάτων, όπως η ξηρότητα, ο ερεθισμός και οι ζαλάδες. Με τον περιορισμό της οριζόντιας πορείας των ακτίνων, τα μάτια μπορούν να προσαρμόζονται πιο άνετα στο φως. Επιπλέον, δεν κουράζονται, ακόμη και όταν θα κοιτάς για αρκετή ώρα αντικείμενα σε συνθήκες έντονου φωτισμού.

  1. Η αντανάκλαση από τις ακτίνες του ηλίου μειώνεται εμφανώς 

Οι πολωτικοί φακοί διαθέτουν μια ειδική επίστρωση που μπορεί να κρατήσει μακριά την αντανάκλαση του ήλιου. Παράλληλα, μειώνεται η αντηλιά, ώστε να μπορούμε πλέον να βλέπουμε με μεγαλύτερη άνεση και καθαρότητα οτιδήποτε υπάρχει μπροστά μας, ενώ προσφέρεται πλήρης προστασία στα μάτια.

  1. Η ποιότητα της όρασής σου βελτιώνεται

Με το φιλτράρισμα των οριζόντιων ακτίνων μέσω των πολωτικών φακών, δίνεται η δυνατότητα για πιο καθαρή όραση με βελτιωμένη αντίθεση. Ακόμα και τα πιο ζωντανά και ανοιχτά χρώματα φαίνονται καθαρά και πλούσια, ενώ μπορείς να απολαύσεις το περιβάλλον γύρω σου με μεγαλύτερη διαύγεια.

  1. Οι βόλτες στη φύση θα γίνουν πιο ευχάριστες και απολαυστικές 

Για όσους ασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, οι πολωτικοί φακοί μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό σύμμαχο. Προστατεύουν από την αντανάκλαση του ηλίου, ενώ διευκολύνουν την πραγματοποίησή τους. Για αυτό και αποτελούν απαραίτητο αξεσουάρ για αγαπημένες δραστηριότητες, όπως ψάρεμα, κωπηλασία, αναρρίχηση κ.α.

Μήπως υπάρχουν μειονεκτήματα στα γυαλιά polarized

Όπως κάθε προϊόν, έτσι και τα γυαλιά ηλίου polarized έχουν ορισμένους περιορισμούς στη χρήση τους. Συγκεκριμένα, σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν ανάγνωση από φωτεινές οθόνες LCD ή smartphones, οι πολωτικοί φακοί δεν προτείνονται.

Παρομοίως και σε εργασίες, όπου η αντίληψη των αντανακλάσεων παίζει σημαντικό ρόλο, όπως στους πιλότους αεροσκαφών ή σε χειριστές μηχανημάτων μεγάλου μεγέθους, τα polarized γυαλιά θα πρέπει να αποφεύγονται. Παρόλα αυτά, εάν δεν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, δε σε απασχολούν τα αμελητέα μειονεκτήματα των πολωτικών φακών, καθώς αφορούν μόνο ειδικές περιπτώσεις.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.