Διαφορά μεταξύ φακών από πλαστικό και γυαλί

Πλαστικοί έναντι γυάλινων φακών

Αν και υπάρχουν διάφοροι φακοί εκεί έξω στην αγορά, η πιο προφανής επιλογή είναι μεταξύ γυαλιού και πλαστικών φακών. Οι φακοί γυαλιού είναι παραδοσιακοί, έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και αρκετό καιρό, ενώ οι πλαστικοί φακοί είναι σχετικά νεότεροι. Τόσο το πλαστικό όσο και το γυαλί έχουν μερικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και πραγματικά καταλήγει σε γούστο, τιμή ή απλή προτίμηση.

 

Αρχικά, το πλαστικό που είναι ελαφρύτερο υλικό καθιστά τους πλαστικούς φακούς πολύ ελαφρύτερο από το γυαλί και συνεπώς είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν οδοντώσεις. Επίσης, οι βαρύτερες συνταγές γυάλινων φακών έχουν την τάση να γλιστρήσουν κάτω από τη μύτη και να σπάσουν. Αυτός είναι ο λόγος που πολλά σημεία που προδιαγράφουν φακούς γυαλιού έχουν επίσης υποχρεωτικές παρεκκλίσεις που οι πελάτες τους πρέπει να υπογράψουν προστατεύοντάς τους από κάθε ευθύνη αποζημίωσης.

 

Στην οπτική γωνία, η οπτική διαύγεια του γυαλιού είναι η καλύτερη και ως εκ τούτου οι γυάλινες γυάλινες επιφάνειες θα έχουν μικρή ή και καθόλου παραμόρφωση. Προσθέτοντας αυτό, είναι το πιο ανθεκτικό σε γρατζουνιές οπτικό υλικό. Αυτό το καθιστά το υλικό επιλογής για διάφορους εξέχοντες κατασκευαστές φακών. Ωστόσο, το γυαλί θα σπάσει σχεδόν σίγουρα στην κρούση, με τους φακούς να χωρίζονται σε μικρότερα κομμάτια. Αυτός είναι ο λόγος που το γυαλί δεν συνιστάται για γυαλιά ενεργού αθλητισμού λόγω του κινδύνου τραυματισμού στα μάτια. Το βάρος του σημαίνει επίσης ότι οι φακοί γυαλιού δεν μπορούν να φορεθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Οι πλαστικοί φακοί είναι κατασκευασμένοι κυρίως από πλαστικό υλικό από πολυανθρακικό και CR-39. Το πολυανθρακικό είναι δημοφιλές για τους φακούς, λόγω της υψηλής αντοχής του στις επιπτώσεις. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το υλικό δεν είναι απολύτως αποδεδειγμένο. Είναι πολύ δημοφιλές σήμερα ειδικά για τα γυαλιά ηλίου και τα αθλητικά γυαλιά. Το πολυανθρακικό είναι το ισχυρότερο πλαστικό υλικό, καθώς και το λεπτότερο και το ελαφρύτερο. Για όλες τις δυνάμεις του υλικού, οι πολυκαρμπονικοί φακοί έχουν επίσης την υψηλότερη παραμόρφωση σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο υλικό.

Το CR-9 είναι ένας άλλος τύπος οπτικού πλαστικού. Έχει μικρή παραμόρφωση σε σύγκριση με το πολυανθρακικό. Είναι λεπτότερο και ελαφρύτερο από το γυαλί. Παρόλο που είναι πολύ πιο ανθεκτικό σε σύγκρουση με το γυαλί, ενδέχεται να σπάσει και να θρυμματιστεί κατά την κρούση και έτσι δεν είναι τόσο καλό για τα ενεργά αθλήματα. Είναι επίσης πιο ανθεκτικό στις γρατσουνιές σε σύγκριση με το πολυανθρακικό.

 

Περίληψη
Οι φακοί γυαλιού είναι βαρύτεροι από τους πλαστικούς φακούς, επομένως δεν μπορούν να φορεθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το γυαλί είναι πολύ πιο ανθεκτικό στις γρατζουνιές από οποιοδήποτε οπτικό πλαστικό.
Το γυαλί είναι το λιγότερο ανθεκτικό σε σύγκρουση με όλα τα οπτικά πλαστικά.
Οι φακοί γυαλιού έχουν τη λιγότερη παραμόρφωση σε σύγκριση με όλους τους τύπους πλαστικών.

Leave a Reply

Your email address will not be published.