4 εύκολοι τρόποι αντιμετώπισης της ξηροφθαλμίας

Είναι πλέον γνωστό ότι ζούμε σε μια έντονα ψηφιακή εποχή! Από τους υπολογιστές στην δουλειά, μέχρι την τηλεόραση στο σπίτι και το κινητό στην καθημερινότητα μας. Οι ώρες που αφιερώνουμε μποστά από οθόνες αυξάνονται συνεχώς και μαζί τους και το ποσοστό των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν συμπτώματα ξηροφθαλμίας. Τι είναι λοιπόν η ξηροφθαλμία;

 

Ξηροθαλμια απο δουλεια σε υπολογιστη

 

Η ξηροφθαλμία είναι πάθηση των οφθαλμών που οφείλεται στην κακή ποιότητα και ποσότητα δακρύων που επαλείφουν το κερατοειδή με αποτέλεσμα την ανεπαρκή του λύπανση. Η καταπόνηση των ματιών από την πολύωρη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών που εκπέμπουν κύματα μπλε φωτός (blue light) είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που επιβαρύνουν την πάθηση αυτή.

Όταν επικεντρώνεστε σε μια οπτικά έντονη εργασία, όπως η συνεχής εστίαση σε μια οθόνη υπολογιστή ή άλλων ψηφιακών συσκευών,οι ακτινωτοί μύες και οι εξωφθάλμιοι μύες καταπονούνται (το λεγόμενο eyestrain). Αυτό προκαλεί ενόχληση ή πόνο στους βολβούς των ματιών. Χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν την ύπαρξη της είναι τα εξής:

 

  • Αίσθημα ξηρότητας και καψίματος στα μάτια
  • Αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι (σαν ένας κόκκος άμμου)
  • Ερυθρότητα των ματιών
  • Θολή όραση
  • Πόνος στον βοβλό των ματιών

 

Πως λοιπόν μπορούμε να καταπολεμήσουμε αυτό το πρόβλημα; Είναι εφικτό να περιορίσουμε τον χρόνο που αφιερώνουμε στις ψηφιακές αυτές συσκευές;

 

Περιορίστε την έκθεση σε ψηφιακές συσκευές

Κάποιες φορές ίσως να μπορούμε να μειώσουμε τις ώρες της ημέρας που περνάμε μπροστά από το κινητό, την τηλεόραση και τον υπολογιστή μας. Ωστόσο σπανίως μπορούμε να τις εκμηδενίσουμε, καθώς οι ανάγκες της καθημερινότητας είναι τέτοιες που είμαστε υποχρωμένοι να χρησιμοποιήσουμε αρκετές από τις παραπάνω συσκευές. Προσπαθήστε να περιορίσετε τις φορές που κοιτάτε άσκοπα κάθε ηλεκτρονική συσκευή, όσο αυτό είναι εφικτό σαν ένα προσωπικό “στοίχημα”!

 

Κάντε ένα διάλλειμα

Τα τακτικά διαλλείματα ανά περίπου μια ώρα από το blue light που εκπέμπουν οι οθόνες, προκειμένου το μάτι μας να εστιάσει στο φυσικό φως είναι μια αποτελεσματική λύση.  Διαλείμματα των δέκα λεπτών (με πλήρη αποχή από οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή ώστε να ξεκουραστούν σωστά οι οφθαλμοί), θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας μακροχρόνια.

 

Φροντίστε για τον κατάλληλο φωτισμό

Ο σωστός φωτισμός του χώρου εργασίας μας είναι ένας ακόμη πολύ καθοριστικός παράγοντας για την σωστή πρόληψη της υγείας των ματιών μας. Είναι πολύ σημαντικό να φτάνει αρκετός φυσικός φωτισμός στον εργασιακό σας χώρο και να μην υπάρχει τρεμόπαιγμα στο φως(ακόμη και σε μικρό βαθμό που δεν γίνεται αντιληπτό) καθώς μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και ημικρανίες.

 

 

 

Αφήστε το κινητό στην άκρη πριν κοιμηθείτε

Μια ακόμη “κακή” συνήθεια που όλοι μας έχουμε σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό είναι να αφιερώνουμε χρόνο στα κινητά μας πριν πέσουμε για ύπνο. Μπορεί να ακούγεται αθώο, ωστόσο το μπλε φως που εκπέμπει η οθόνη, ερεθίζει τα μάτια, προκαλώντας πονοκέφαλο και θολή όραση. Ειδικά το βράδυ, όταν σβήνουμε όλα τα φώτα στο δωμάτιο με το smartphone να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα μάτια μας η επιβάρυνση είναι ακόμα πιο έντονη. Είναι επομένως αυτονόητο, ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεση στο blue light του κινητού μας μέσα στο βαθύ σκοτάδι, όσο και εάν αυτό αποτελεί καθημερινά έναν μεγάλο πειρασμό αλλά μια βλαβερή συνήθεια.

 

Πολλές φορές, οι παραπάνω τρόποι αντιμετώπισης των συμπτωμάτων για την ξηροφθαλμία μπορεί να μην είναι απολύτως εφικτοί. Είτε για τους δικούς μας προσωπικούς λόγους είτε λόγω των έντονων ρυθμών της καθημερινότητας μας. Ωστόσο υπάρχει μια λύση που είναι εύκολη και αποτελεσματική τόσο για την αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων της ξηροφθαλμίας αλλά και για την πρόληψη αυτής.

 

Μπλε φως (blue light) και ξηροφθαλμία

Το μπλε φως(blue light) είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν τα μάτια όπως αναφέραμε και παραπάνω. Η ξηροφθαλμία έιναι μια από τις πολλές συνέπειες που έχει η υπερέκθεση σε αυτό. Με τις ανάγκες της εποχής να έχουν εξελιχθεί, τα ειδικά σχεδιασμένα γυαλιά με φακούς που φιλτράρουν το μπλε φως είναι μια οικονομική και αποτελεσματική λύση που ο καθένας από εμάς οφείλει να λάβει υπόψιν σοβαρά.

Leave a Reply

Your email address will not be published.