Σύμφωνα με έρευνες, σχεδόν το 90% των ανθρώπων πιστεύουν ότι η προστασία των ματιών τους είναι καθοριστικής σημασίας και σημαντική για την υγεία τους γενικότερα. Όμως οι περισσότεροι άνθρωποι που επιλέγουν να φορούν γυαλιά ηλίου το κάνουν με κύριο σκοπό να μειώσουν την ενοχλητική αντανάκλαση του ήλιου.

Αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι για τους οποίους πρέπει να φοράτε γυαλιά ηλίου πιο συχνά, ειδικά όταν απολαμβάνετε την ύπαιθρο ή την θάλασσα το καλοκαίρι.

  1. Αποτρέψτε Προβλήματα Υγείας που σχετίζονται με τον Ήλιο

Τα μάτια μας είναι ευαίσθητα. Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες ασθένειες. Ορισμένες από αυτές μπορεί να είναι απλώς επώδυνες ή ενοχλητικές. Αλλές όμως μπορεί να αποδειχτούν πολύ σοβαρές ακόμα και θανάσιμες. Οπότε είναι σημαντικό να θυμηθείτε να φοράτε γυαλιά ηλίου υψηλής ποιότητας το οποίο θα σας βοηθήσει να σας κρατήσετε τα μάτια σας ασφαλή από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου ακτίνες του ήλιου.

Όμως τι εννοούμε όταν λέμε γυαλιά ηλίου “υψηλής ποιότητας”. Όταν επιλέγετε γυαλιά ηλίου, ξεκινήστε αναζητώντας γυαλιά ηλίου τα οποία αναφέρουν ότι παρέχουν προστασία 100% UVA. Αυτό παρέχει πλήρη προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Τα πολωμένα γυαλιά ηλίου μπορούν να μειώσουν την αντανάκλαση, κάτι το οποίο θα σας φανεί χρήσιμο αν περνάτε πολύ χρόνο στη θάλασσα. Επίσης αναζητήστε γυαλιά ηλίου των οποίων ο σκελετός να καλύπτει πλήρως τα μάτια σας, καθώς με τον τρόπο αυτό αυξάνετε την προστασία.

Δείτε την συλλογή μας απο ποιοτικά αντρικά γυαλιά ηλίου & γυναικεία γυαλιά ηλίου.

Τώρα ας δούμε τις ασθένειες και τις επιπλοκές της υγείας που τα γυαλιά ηλίου μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία τους.

Καρκίνος του δέρματος

Το δέρμα γύρω από τα μάτια σας, συμπεριλαμβανομένων των βλεφάρων σας είναι πολύ ευαίσθητο στο φως του ήλιου. Ενδεικτικό είναι ότι σχεδόν το 10% των καρκίνων του δέρματος βρίσκονται κοντά στα μάτια. Φορώντας γυαλιά ηλίου που προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία με μεγάλους φακούς δεν προστατεύετε μόνο τα μάτια σας, αλλά προστατεύετε και το δέρμα σας γύρω από τα μάτια.

Καταρράκτης & Γλαύκωμα

Ο καταρράκτης είναι θολές περιοχές στον φακό του ματιού. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ερευνών για το Γλαύκωμα, η παρατεταμένη και μακροχρόνια έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου συμβάλλει στον καταρράκτη. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα του γλαυκώματος, μια άλλη σοβαρή κατάσταση οφθαλμού που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Τα γυαλιά ηλίου με πλήρη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καταρράκτη ή τις επιπλοκές από το γλαύκωμα.

Εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας

Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας είναι μια κατάσταση όπου μέρος του αμφιβληστροειδούς, που ονομάζεται ωχρά κηλίδα, επιδεινώνεται, προκαλώντας εξασθενημένη όραση και σε πολλές περιπτώσεις, τελική τύφλωση. Ορισμένοι τύποι υπεριώδους ακτινοβολίας μπορούν να επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία, οπότε τα γυαλιά ηλίου μπορεί να σας βοηθήσουν να προστατεύσετε.

Πτερύγιο (Pterygium)

Επίσης γνωστό ως μάτι του surfer, το pterygium είναι μια αύξηση του οφθαλμού. Δεν είναι συνήθως σοβαρό, αλλά μπορεί να είναι επώδυνο και ενοχλητικό. Οι σταγόνες στα μάτια, τα στεροειδή και η χειρουργική επέμβαση (σε προχωρημένες περιπτώσεις) είναι οι πιο συνήθεις θεραπείες.

Αλλά η καλύτερη θεραπεία, φυσικά, είναι η πρόληψη. Οι γιατροί προτείνουν γυαλιά ηλίου με προστασία από υπεριώδη ακτινοβολία, ειδικά τις ημέρες με συννεφιά, όταν ο ήλιος δεν είναι ορατός, αλλά οι ακτίνες του UV μπορούν ακόμα να βλάψουν τα μάτια.

  1. Προστασία από φυσικά στοιχεία

Ο ήλιος δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να βλάψει τα μάτια σας. Η χρήση του χρόνου σε εξωτερικούς χώρους σας ενέχει επιπλέον κίνδυνο βλάβης από άμμο, σκόνη, άνεμο και χιόνι.

Χιόνι

Ίσως να εκπλαγείτε να ξέρετε ότι ο χρόνος που περνάει στο χιόνι μπορεί να είναι πολύ επιζήμιο για τα μάτια σας. Το χιόνι αντικατοπτρίζει το 80% των ακτίνων UV από τον ήλιο και μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση γνωστή ως τύφλωση χιονιού, όπου οι ακτίνες από τον ήλιο καίει κυριολεκτικά  τον κερατοειδή χιτώνα.

Εάν κάνετε σκι, αναρρίχηση σε χιονισμένα βουνά ή ξοδεύετε χρόνο στο χιόνι (οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου), πρέπει να φοράτε οπωσδήποτε γυαλιά ηλίου. Βεβαιωθείτε ότι καλύπτουν και προστατεύουν το κάτω μέρος των ματιών σας, έτσι ώστε να προστατευτείτε από την αντανακλαστική φύση του χιονιού.

Άμμος

Η λήψη άμμου στα μάτια σας μπορεί να είναι πολύ οδυνηρή και επικίνδυνη. Μικροί κόκκοι άμμου μπορεί πραγματικά να γρατσουνίσουν το μάτι σας και μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη. Γυαλιά ηλίου που καλύπτουν πλήρως τα μάτια σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κρατήσετε την άμμο μακριά.

Αέρας και σκόνη

Η μακροχρόνια έκθεση σε θυελλώδεις και σκονισμένες περιοχές μπορεί να δημιουργήσει ερεθίσμούς και να βλάψει τα μάτια σας. Και πάλι, ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τον εαυτό σας είναι να φοράτε γυαλιά ηλίου που κρατούν τα μάτια σας ασφαλή.

  1. Προστασία κατά την ανάρωση

Εάν είχατε χειρουργική επέμβαση LASIK ή PRK για να διορθώσετε την όραση σας, θα πρέπει οπωσδήποτε ναι φοράτε γυαλιά ηλίου. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα ζευγάρι για να φορέσετε αμέσως μετά τη διαδικασία, αλλά συνεχίζοντας να φοράτε γυαλιά ηλίου μπορεί να προστατεύετε τα μάτια σας καθώς θεραπεύονται και προσαρμόζεστε στη νέα όρασή σας.

Οι διορθωτικές χειρουργικές επεμβάσεις είναι συνηθισμένες, αλλά με ακατάλληλη μετεγχειρητική φροντίδα, μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές. Αποφύγετε τους ακολουθώντας τις εντολές του γιατρού σας και φορώντας γυαλιά ηλίου για να προστατεύσετε την πρόσφατα αποκατεστημένη όρασή σας.

Αν είχατε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη, διόρθωση βλεφάρων ή άλλη διαδικασία για να διορθώσετε την όρασή σας, θα επωφεληθείτε επίσης από τη χρήση προστατευτικών γυαλιών ηλίου. Ρωτήστε το γιατρό σας για τη γνώμη και τις συστάσεις του.

  1. Θα δείτε περισσότερα και να απολαύσετε το ύπαιθρο περισσότερο

Όσο σημαντική και αν είναι προστασία της υγείας σας, υπάρχουν περισσότεροι λόγοι για να φοράτε γυαλιά ηλίου πιο συχνά. Εάν ξοδεύετε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, θα επωφεληθείτε πραγματικά από φορώντας τα γυαλιών ηλίου σας.

Όταν είστε έξω στη φύση, δοκιμάστε να κοιτάξατε μέσα από πολωτικά γυαλιά ηλίου και μετά δοκιμάστε γυαλιά ηλίου χωρίς πολωτικούς φακούς. Τα πολωτικά γυαλιά δίνουν καλύτερη εικόνα, είναι πιο έντονη, υπάρχει λιγότερη αντανάκλαση και βελτιώνονται τα χρώματα και η αντίθεση:

Αν σας αρέσει το ψάρεμα ή απλά περνάτε χρόνο κοντά στο νερό, με τα σωστά γυαλιά ηλίου, θα είστε σε θέση να δείτε καλύτερα αποφεύγοωντας τη λάμψη που υπάρχει στην κορυφή της επιφάνειας του νερού και να παρατηρήσετε καλύτερα τα ψάρια και την υδρόβια ζωή που ποτέ δεν θα μπορούσατε να δείτε με γυμνό μάτι.

  1. Λιγότεροι πονοκέφαλοι και ημικρανίες: Θα είστε πιο άνετοι

Το φωτεινό φως του ήλιου μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για ημικρανίες και πονοκεφάλους. Φορώντας γυαλιά ηλίου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση τόσο της συχνότητας και της έντασης αυτών των επώδυνων περιστατικών. Ακόμη και αν δεν υποφέρετε από πονοκέφαλος ή από ημικρανίες, φορώντας γυαλιά ηλίου όταν βρίσκεστε στον ήλιο μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την κόπωση και την κούραση, πράγμα που σημαίνει ότι θα είστε πιο άνετοι και θα απολαύσετε ακόμη περισσότερο τον χρόνο σας σε εξωτερικούς χώρους.

  1. Για ασφαλέστερη οδήγηση

Μπορούν τα γυαλιά ηλίου να βοηθούν όταν οδηγείτε στη βροχή; Αυτό είναι ένα ζήτημα που συζητιέται ακόμα έντονα, αλλά όλοι συναινούν στο ότι στην ελαφριά βροχή, κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα σωστά γυαλιά ηλίου μπορούν να βελτιώσουν το όραμά σας και να σας βοηθήσουν να οδηγείτε ασφαλέστερα. Και φυσικά όταν οδηγείτε σε έντονο ηλιακό φως, τα γυαλιά ηλίου μπορούν σίγουρα να σας βοηθήσουν να δείτε καλύτερα και να οδηγήσετε πιο άνετα. Απλά βεβαιωθείτε ότι δεν φοράτε γυαλιά ηλίου όταν οδηγείτε τη νύχτα – αυτό δεν συνιστάται και δεν είναι ασφαλές.

  1. Τα γυαλιά ηλίου δίνουν στυλ!

Τώρα ο λόγος διασκέδασης! Τα γυαλιά ηλίου έρχονται σε πολλά χρώματα, σχήματα και στυλ και σίγουρα θα βρείτε κάτι που θα σας ταιριάζει και θα αγαπήσετε. Μπορείτε ακόμα να έχετε διαφορετικά γυαλιά ηλίου για διαφορετικές δραστηριότητες ή για να συνδυάζεται με διαφορετικά στυλ ένδυσης!